wtorek, 1 grudnia 2015

Kokosowa pychotka

Coś dla miłośników kokosa! :)

Składniki:
- BISZKOPT:
  - 4 jajka
  - 0,5 szkl mąki tortowej
  - 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  - 3/4 szkl cukru
  - 2  łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM:
  - 2 szkl. mleka
  - 3/4 szkl cukru
  - 250 g masła lub margaryny
  - 1 op. cukru waniliowego
  - 3 łyżki mąki tortowej
  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- KOKOS:
  - 150 g wiórków kokosowych
  - 2 łyżki cukru
  - 1 łyżka masła

Wykonanie:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka po jednym dalej miksując, mąki mieszamy ze sobą i proszkiem i  dodajemy do masy mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 25-30min.
1,5 szkl mleka zagotowujemy z cukrami, w pozostałym mleku rozmieszamy mąki. Gotujemy budyń i czekamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem i wykładamy na biszkopt.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy kokos, cukier i masło. Mieszając cały czas rumienimy kokos i wykładamy ciepły na ciasto. Odstawiamy do lodówki na min 2-3 godz.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz