Coś dla miłośników kokosa! :)
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 0,5 szkl mąki tortowej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM:
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- KOKOS:
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka po jednym dalej miksując, mąki mieszamy ze sobą i proszkiem i dodajemy do masy mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 25-30min.
1,5 szkl mleka zagotowujemy z cukrami, w pozostałym mleku rozmieszamy mąki. Gotujemy budyń i czekamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem i wykładamy na biszkopt.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy kokos, cukier i masło. Mieszając cały czas rumienimy kokos i wykładamy ciepły na ciasto. Odstawiamy do lodówki na min 2-3 godz.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz