środa, 7 sierpnia 2013

Adaś lubi kebaby

Adaś dzięki programowI na zaprzyjaźnionym kanale uwielbia "gotować". Gdy tylko widzi,że zaczynam coś robić w kuchni zakłada fartuszek i zabiera się do pomocy. Od rana chodził za mną i marudził o kebabie, więc zrobiliśmy naszą domową wersję tego przysmaku. :)

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- bułka pita
- mała kapusta pekińska
- mieszanka sałat z rukolą (z biedronki)
- ogórek zielony
- pomidor
- cebula
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć greckiego)
- 1 łyżka majonezu ( można się obejść bez niego)
- przyprawa do gyrosa ( my użyliśmy kamis)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- świeży koperek

Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na kilka większych kawałków, posypać przyprawą do gyrosa i odstawić na kilka minut. Usmażyć lub zdrowiej ugrillować.
Warzywa pokroić, cebulę posolić- będzie delikatniejsza.
Majonez zmieszać z jogurtem ( można zrobić sos tylko na bazie jogurtu np greckiego- jest gęstszy a sosik ma mniej kalorii;) ), dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. My dodaliśmy trochę świeżego koperku.
Bułkę rozkroić, opiec z opiekaczu. Gorącą w środku polać sosem, dodać warzywa, pokrojone w kawałeczki mięso i znów polać sosem (ew, ketchupem jeśli ktoś lubi).

Zdrowsza wersja budkowych kebabów na mieście.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz