Nigdy nie zapomnę smaku domowych gołąbków u mamy. Teraz przyrządzam je dla moich chłopaków wg tradycyjnego sposobu, którego nauczyłam się w domu. :)
Składniki:
- kapusta włoska ( lub biała)
- 500g mięsa mielonego ( np z łopatki)
- 1/2 cebuli
- 1 torebka ryżu
- sól, pieprz do smaku
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Główkę kapusty wkładamy do gorącej wody i podgotowujemy kilka minut. Wyjmujemy i obieramy liście. Jeśli mamy ich za mało a kapusta jest twarda wkładamy ponownie główkę do wrzątku i powtarzamy czynność. Kapusta powinna być miękka, żeby łatwiej zawinąć w nią mięso.
Rozkładamy liście na desce i ścinamy nerwy. Dają one gorzkawy smak dlatego lepiej je maksymalnie pościnać po obu stronach liścia.
Mięso mielone mieszamy z wcześniej pokrojoną w kostkę cebulą oraz ugotowanym i wystudzonym ryżem. Doprawiamy do smaku. Zawijamy mięso w liście. W zależności od wielkości liścia nakładamy do 2-3 łyżek mięsa na do jednego liścia i zawijamy (boki do środka jak w krokietach ).
Gołąbki układamy w dużym garnku każdy osobno i zalewamy wodą tak, aby były całe przykryte. i gotujemy ok 30 min w zależności od tego jakie duże są.
Wodę od gotowania gołąbków wykorzystamy do sosu. W osobnym garnku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy 1-2 łyżki mąki i mieszamy. Powstałą masę zalewamy wodą z gotowania gołąbków. Podgotowujemy. Odlewamy pół szklanki i dodajemy do niej 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego. Rozmieszany z wodą wlewamy do reszty i znowu podgotowujemy. Doprawiamy szczyptą cukru i soli do smaku. Jeśli ktoś woli można użyć vegety( kucharka itp)
Jeśli sos okaże się za rzadki dodajemy mąki.
Pyszny i domowy obiad gotowy.
Wymaga trochę pracy ale dla tego smaku i garści wspomnień-WARTO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz