Ciasto:
- 1/2kg mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa orzechowa:
- 30 dag orzechów włoskich
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
Krem:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (ew waniliowego)
- kostka masła ( ew margaryny)
- 2/3 szklanki cukru pudru
Ciasto: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto. Dzielimy na 2 części. Na jednym z nich układamy polewę orzechową. Piec po 15 min każdy.
Polewa: Margarynę ropuszczamy na małym ogniu, dodajemy miód i cukier, Czekamy aż cukier się rozpuści, mieszamy i dodajemy orzechy. Prażymy ok 3 minuty.
Krem: Z mąki, budyniu i mleka ugotować budyń. Wystudzony miksujemy z masłem aż będzie puszysta masa.
Sposób przekładania:
- ciasto bez polewy
- krem
- ciasto z polewą.
Ciasto przepyszne. :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz