piątek, 4 października 2013

A na piątek- rybka :)

Zainspirowana przepisem M. Kuronia przyrządzam często łososia. Jest to ryba bardzo delikatna, zdrowa i aromatyczna dlatego nawet dzieci chętnie ją jedzą. Oto sposób na jej przygotowanie i podanie. :)

Składniki:
- ok 500g łososia
- świeży koperek
- pół cytryny
- kilka łyżek mąki
- oliwa lub olej do smażenia

Sos:
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Sałatka:
- mieszanka sałat z rukolą
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/3 opakowania sera feta
- 1/3 papryki żółtej

Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy posiekanym koperkiem i obtaczamy w mące. Przed włożeniem na patelnie otrzepujemy z nadmiaru mąki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
 Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy musztardę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Pomidora, paprykę, ogórka i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z sałatami.

Na sałatce układamy smażonego łososia i polewamy sosem.






                                                                           SAMCZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz