sobota, 10 października 2015

Zapiekane ziemniaki z boczkiem

Tak mnie kiedyś naszło na coś bardziej kalorycznego! ;)
Mężowi smakowało więc na pewno ziemniaczki pojawią się jeszcze kiedyś na naszym stole.

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- ok 20 dag boczku wędzonego
- 30 dag sera żółtego

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na połowę wzdłuż i podgotowujemy ok 20-25 min w wodzie bez soli.
Boczek kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
W ziemniakach drążymy łyżeczką duże otwory, układamy ziemniaki na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wypełniamy boczkiem i posypujemy serem. Pieczemy ok 20-30min. Można pod koniec pieczenia dodać jeszcze jedną warstwę sera.
Nie dodaję soli ponieważ boczek i ser w zupełności wystarczają.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz