poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zawijane w sosie pieczeniowym

Tradycyjne polskie danie w sam raz na niedzielny obiad.

Składniki:
- ok 60 dag mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
- cebula
- kilka ogórków kiszonych
-musztarda sarepska
- 1 kostka margaryny do smażenia
- przyprawy: sól,pieprz, majeranek
- ryż( jeśli ktoś woli ziemniaki)

Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy w paseczki a cebulę w małą kosteczkę. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Posypujemy majerankiem, układamy ogórki i posypujemy cebulą i zawijamy. ( my nie lubimy ale można również dodać do środka zawijańca paseczki boczku)


 Aby zapobiec rozwijaniu i wypadaniu nadzienia mięso zamykamy wykałaczkami.
W brytfannie roztapiamy ok 1/2 kostki margaryny. Gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany smażymy mięso. Gdy mięso będzie wyraźnie zarumienione rozpoczynamy dolewanie wody aby mięso dusić. Powtarzamy czynność do momentu aż mięso nie będzie miękkie.


Podajemy z gotowanym ryżem lub ziemniakami .




                                          SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz