Nie są drogie a ich przygotowanie proste i szybkie.
Składniki:
Kotleciki:
- ok 500g mięsa mielonego z łopatki
- cebula
- czosnek
- jajko
- bułka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżek mąki
- 2 szklanki wody (ew rosołu z kostki)
- przecier pomidorowy
- przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
Klopsiki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Namaczamy suchą bułkę w wodzie do miękkości. Gdy będzie miękka odciskamy wodę i dorzucamy do reszty składników. Wbijamy jajko i mieszamy.
Doprawiamy do smaku. Jeśli uważamy, że masa na klopsiki jest zbyt miękka dodajemy trochę bułki tartej i formujemy małe kuleczki.
Gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu przekładamy do sosu.
Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy i podgotowujemy aby mąka nie miała surowego smaku ok 30 sekund i zalewamy wodą lub rosołkiem. Dodajemy 2-3 łyżki przecieru i mieszamy aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku przyprawą.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz