Ciasto:
Do miski dodawać po kolei:
- 1,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej)
- 50 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- a na końcu 0,5 szklanki wody stopniowo.
Sos:
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sól, cukier
Przygotowanie:
Sos: Mieszamy składniki. Doprawiamy wg uznania. Odstawiamy na 15min.
Ciasto: Dokładnie wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki i miski. Zostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu. Rozłożyć na blaszce do ciasta lub uformować okrągłą pizzę. Zostawić jeszcze na 5 min alby podrosła po czym nakładać składniki wg uznania.
Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200-220st. ( należy obserwować pieczenie)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz