Pomysł na to danie pochodzi od mojej Teściowej. Za każdym razem dodaje do nich coś więcej. Tym razem w połączeniu z grzybami.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 6-8 pieczarek
- 3 łyżki startego sera (edamski lub inny twardy, dobry do starcia)
- pół cebuli
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól, pieprz
Sos grzybowy:
- 2-3 łyżki suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki masła
- 1/3 cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko i mąkę.
Smażymy na złoty kolor jak placki ziemniaczane.
Grzyby gotujemy ok 20 min. Odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc tzw zasmażkę. Cebulę kroimy i podsmażamy. Do mąki dodajemy cebulę i zalewamy wodą z grzybów. Podgotowujemy i dodajemy pokrojone grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz