wtorek, 10 września 2013

Placek drożdżowy ze śliwkami

Ciasto drożdżowe do najszybszych nie należy ale chyba każdemu będzie kojarzyło się z domem rodzinnym. Warto skorzystać z tego, że są owoce sezonowe jak np śliwki i zgrzeszyć :)

 Składniki:

Ciasto:

- 500g mąki
- 50 g drożdży
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g tłuszczu (margaryna/masło)
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Kruszonka:

- 100g mąki
- 50g tłuszczu (margaryna/masło)
- 50 g cukru
- ew kakao do części kruszonki

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko. Do ciepłego (nie gorącego) dodajemy pokruszone drożdże. Posypać łyżką cukru i mąki i zostawić do "podrośnięcia". Tłuszcz stopić.
Jajka ubić z cukrem, wlać do mąki, dodać oliwę, sól, tłuszcz oraz drożdże. Wyrobić ciasto i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Najlepszym sposobem jest zostawienie miski z ciastem w ciepłym miejscu np pod kołdrą. ;)
Gdy ciasto podrośnie wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Dodać pokrojone owoce i posypać kruszonką.

Piec ok 30-40 min w temperaturze 180st. Po wystudzeniu polukrować.
Jeśli ciasto wyrosło zbyt grube lub jest dość suche można je przekroić w połowie i posmarować dżemem lub powidłami.

                           
                                                          SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz