środa, 2 października 2013

Najlepszy na choroby....ROSÓŁ

Nie na darmo jest nazywany najlepszym lekarstwem na przeziębienia i specyfikiem wzmacniającym przy chorobach. Wiedziały już o tym nasze prababki. Jak zrobić dobry rosół a nie pomyje bez smaku nauczyła mnie moja Teściowa [*].

Składniki:
- kurczak (najlepiej taki od gospodarza ale jeśli nie mamy możliwości to taki, który nam wpadnie w ręce) ;)
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- por (zielona cześć)
- pół cebuli
- ziele angielskie (kilka ziarenek)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut i wylewamy. Zalewamy po raz drugi wrzątkiem i ustawiamy go gotowania dodajemy ziele angielskie. Cebulę opiekamy na palniku i wrzucamy do rosołu.  Rosół będzie gotowy wówczas gdy mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub kucharkiem.



Dużo zdrówka życzę tej jesieni.


                                                                                         SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz