poniedziałek, 4 listopada 2013

Naleśniki meksykańskie

Jakiś czas temu próbowałam pysznych naleśników Gosi. :) Zainspirowana nimi postanowiłam jak zwykle trochę poeksperymentować i tak powstały moje meksykańskie naleśniki. Do Meksyku im pewnie daleko bo nie jadamy raczej pikantnych dań ale każdy może je doprawić wg uznania.

Składniki:
- 25dag mięsa mielonego (np łopatki)
- 1 papryka żółta i czerwona
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- ser żółty w kostce (starty na tarce)
- przecier pomidorowy
- pieprz i sól do smaku
- papryka ostra mielona

Ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szkl mleka
- 0,5 szkl wody
- 2 jajka
- mąka tortowa

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażamy,dodajemy 3 łyżeczki przecieru i dalej smażymy mieszając. Cebulkę w kostkę zeszklimy na patelni i dodajemy pokrojone papryki. Warzywa dusimy do miękkości. Następnie dodajemy do nich potarte na dużych oczkach ogórki z sokiem i chwilkę dusimy. Całość dodajemy do mięsa i mieszamy. Doprawiamy do smaku wg uznania.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Smażymy naleśniki na złoty kolor.
Na naleśniki układamy farsz, posypujemy startym serem i zwijamy najpierw boki do środka potem górę i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub kamionce do zapiekania i posypujemy raz jeszcze startym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min aby ser się roztopił.

Polecam :)



                                                                                SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz