Przepis pochodzi od mojej zmarłej teściowej. Miałam tę przyjemność nauczyć się od niej przygotowywania świątecznych pierników. Czasami przed świętami trzeba było robić 2 serię po panowie potrafili je wciągnąć zanim zdążyłyśmy je polukrować. ;W tym roku razem z moimi dzieciakami przyrządzaliśmy świąteczne pierniczki. Wyszły przepysznie.... Spróbujcie sami! ;)
Składniki:
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 1,5 szkl cukru
- 5 jaj
- 1,5 kostki margaryny
- 2 łyżki smalcu
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonej kawy (ja biorę mniej, żeby nie były zbyt gorzkie)
- 2 op przyprawy do pierników
- 1 op dużego proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej ( można dodać więcej proszku do pieczenia a mniej sody)
- 0,5 szkl mleka do sody
Lukier:
Aby miał bardziej wyrazisty smak do cukier można rozpuścić w soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Margarynę, miód i 1 szklankę cukru, smalec rozpuścić. Kawę zaparzyć w 1/2 szklance wody i zostawić do wystudzenia, potem dodać do masy z miodem.
Mąkę- przesiać, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę dodać i wymieszać. Ostudzoną masę z miodem lać do mąki powoli mieszając. Jajka ubić z resztą ( 0,5 szkl) cukru i dodać do ciasta cały czas mieszając. Sodę rozpuścić w letnim mleku i dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki, można podsypywać delikatnie mąką. Po wyrobieniu ciasta odstawić do drugiego dnia. Później nie dodawać już mąki.
Piec ok 10 min w 200st. ( w zależności od piekarników)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz