Przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu. Zmodyfikowałam go troszkę pod nasze podniebienia. Często gotuję go nieco więcej i zamrażam. Wtedy, gdy tylko najdzie nas ochota jest jak dar z nieba. ;)
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 1 kg kapusty białej ( główka),
- 1 kg mięsa np łopatka
- 1 kg kiełbasy
- 0,5 kg surowego, wędzonego boczku
- 5 dag suszonych grzybów,
- 3 cebule
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego,
- liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka slodkiej papryki czerwonej
- opcjonalnie 8 suszonych śliwek ( ja nie dodaje)
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną kroimy na drobne kawałki i przepłukujemy w letniej wodzie 2 razy. Kapustę białą kroimy na drobne paseczki i zalewamy na chwilę gorącą wodą, aby się sparzyła. Odcedzamy. Do dużego garnka wkładamy kapusty i zalewamy wodą 2-3cm ponad poziom kapusty. Na małym ogniu gotujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. W miedzyczasie przygotowujemy mięso. Kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Razem z tluszczem przelewamy do garnka z kapusta. Podobnie z kiełbasą i boczkiem. Kroimy na drobną kostkę, smażymy i dodajemy do kapusty. Grzyby płuczemy w zimnej wodzie a następnie gotujemy w kolejnej ok 20-30min. Dodajemy odcedzone do kapusty. Doprawiamy do smaku i dodajemy przeciery pomidorowe wg uznania.
Bigos gotujemy ok 2 godz. Najlepiej jest go odstawić do drugiego dnia i ponownie podgotowac ok 30-45min.
SMACZNEGO!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz