środa, 26 lutego 2014

PĄCZKI- TŁUSTY CZWARTEK

Polska tradycja...któż nie zje w ten słynny "TŁUSTY CZWARTEK"  kalorycznego pączka?!
Zasadnicze pytanie- robimy sami czy kupujemy w cukierni?
Zapraszam na domowego, pysznego pączka! :)
Te nie wchodzą w boczki ;)

Składniki na ok 50szt:
- 1kg mąki tortowej
- 1 szkl roztopionego tłuszczu ( kostka margaryny)
- 1 szkl żółtek ( ok 10 dużych jaj)
- 1 szkl cukru
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki wódki
- szczypta soli
- 2 słoiki powideł
- olej, smalec do smażenia

Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko i do letniego kruszymy drożdże i pozostawiamy do wyrośniecia. Żółtka ubijamy z cukrem, tłuszcz roztapiamy. Do mąki z solą dodajemy wyrośniete drożdze, żółtka z cukrem, tłuszcz i mieszamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy wódkę. Dzięki niej pączki podczas smażenia nie będą wciągły tłuszczu. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Ciasto po wyrośnieciu układamy na stole, dzielimy na kilka części. Każda z tych części rozciągamy palcami do grubości ok 1cm. Wycinamy szklanką kóła, nakładamy na środek łyżeczkę powidel i zaklejamy jak woreczek ku górze.
W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy ok 500g smalcu i 0,5 litra oleju. Na gorący tłuszcz układamy miejscem sklejonym do dołu pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru i odwracamy na drugą stronę.
Usmażone pączki lukrujemy. Możemy posypać skórką pomarańczową.

PYCHAAAA! :)
                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz