środa, 26 lutego 2014

DOMOWY SERNIK

W cukierniach można kupić sernik w róznych odslonach. Niestety w smaku to nie przypomina prawdziwego, polskiego przysmaku.
Przedstawiam Wam prawdziwy, polski, domowy sernik bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.

Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (najlepiej zmielonego w wiaderku)
- 10 jaj
- 2 szkl cukru
- 1 budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka lub 1,5 op takiego na 0,5 l)
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 kostka margaryny lub masła
- sok z cytryny
- rodzynki

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy białka od żółtek i co jakiś czas dodajemy po 1 żółtku do masy cały czas ucierając. Następnie po łyżce sera, później śmietanę, budyń, sok z cytryny. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Aby lepiej się ubiły dodajemy szczyptę soli. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ktoś lubi można dodać rodzynki do ciasta. Najpierw należy je sparzyć gorącą wodą a następnie obtoczyć w mące aby nie spadly na dno ciasta.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem  i pieczemy ok 60m min  w 180st. Należy sprawdzać ciasto na bierząco, ponieważ każdy piekarnik może piec trochę inaczej.
Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy rodzynkami lub polewamy roztopioną czekoladą.

PYCHOTA!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz