wtorek, 11 lutego 2014

Wielkopolski krupnik

Uwielbiałam tę zupę, gdy byłam dzieckiem. Nie jadłam jej bardzo dawno aż tu nagle przypomniało mi się, że taka zupa istnieje i moja rodzinka może ją zje. Bardzo prosta w przygotowaniu ale jaka smaczna i pożywna.
Spróbujcie sami.

Składniki:

- ok 2,5 litra wody
- kostka rosołowa (można ugotować np na żeberkach itp)
- 2-3 marchewki
- 5  średnich ziemniaków
- 1 pietruszka
- ok 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w rosole z kostki. Po ok 20 min dosypujemy kaszę. Doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym chlebem.

                                           SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz