sobota, 30 maja 2015

Imieninowa przekąska- interesujące pieczarki :)

Przepis dostałam od Gosi. Pieczarki tak mi zasmakowały,że gdy tylko mam chwilę muszę je przygotować.
Polecam na różne imprezy. Jako przekąska super! :)

Składniki:
-1kg obranych pieczarek bez korzonków
-1 szkl oleju
-1 szkl octu
-2 łyżki vegety
-1 łyżka soli
-1 łyżka cukru
-4 cebule
-1 słoiczek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ocet,olej i przyprawy. Kroimy cebule w piórka i wrzucamy do octu z olejem. Gotujemy kilka min aż zmięknie cebula. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. W zależności od tego jak intensywne w smaku potrawy lubimy. Im więcej wody tym ocet mniej wuczuwalny. Ja dodaje ok 1.5 szklanki. Pozostawiam do zagotowania. W tym samym czasie  kapelusze maczamy w cieście naleśnikowym( przepis wg wlasnego uznania) i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone pieczarki wkladamy do wysokiego naczynia i pokrywamy gorącą zalewą octową z cebulką. I tak układamy warstwami.
Zostawiamy na min 12h. Najlepiej smakują na następny dzień
PYSZOTA!!!! :)

1 komentarz: